Blog Deladi.ro

Așa nu! Cele mai mari greșeli făcute de fotografii începători

0 Comentarii

Când învățăm ceva nou, greșelile sunt inevitabile, iar arta fotografică nu face excepție de la această regulă. Din fericire, de cele mai multe ori greșelile ne ajută să progresăm. În acest articol îți prezentăm cele mai mari (și dese) greșeli făcute de fotografii începători și cum poți să le eviți sau să înveți din ele. 

Viteza nepotrivită a obturatorului 

Obturatorul (“shutter” în limba engleză), o componentă mecanică a camerei foto, este cel care stabilește timpul (în secunde, fracțiuni de secundă sau chiar minute) cât lumina intră în aparatul de fotografiat pentru a realiza o fotografie. Odată apăsat butonul de declanșare, viteza de declanșare (“shutter speed”) poate fi una rapidă, adică un timp de expunere scurt, sau lentă, cu un timp de expunere lung. Când viteza este prea lentă, apare ceea se numește “motion blur”, adică o neclaritate a elementelor din imaginea fotografiată. 

“Motion blur” este util în pozele cu vehicule (mașini, motociclete) deoarece contrastul între neclaritatea cu care sunt fotografiate roțile și claritatea celorlalte elemente ale pozei creează efectul de mișcare dorit de fotograf. În cazul în care nu fotografiezi acest tip de imagini, este bine să eviți “motion blur-ul” prin setarea corectă a vitezei de declanșare. Când viteza obturatorului este rapidă, ea îți permite să “îngheți” toate elementele din imagine. Acest tip de setare îți permite să surprinzi, de exemplu, mișcarea unui animal într-un cadru natural.

Folosirea incorectă a funcției ISO 

ISO, o funcție a cărei denumire vine de la “International Standards Organisation”, reprezintă nivelul de sensibilitate a senzorului la lumina captată de aparatul foto. Niveluri des întâlnite sunt 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. Când ești la început de drum, poate fi dificil să setezi nivelul corect al ISO la tipul de cadre pe care vrei să le fotografiezi. În plus, dacă schimbarea tipului de poză pe care vrei să o faci nu este însoțită de ajustarea corespunzătoare a nivelului ISO, te poți alege cu poze cu “purici” (zgomot de fond) sau cu poze de calitate foarte slabă. 

De exemplu, dacă într-un cadru unde luminozitatea este ridicată folosești un nivel mare ISO (3200), pozele tale vor fi supra-expuse. Un nivel scăzut de luminozitate combinat cu un nivel mare de ISO are ca rezultat poze cu expunere bună, însă cu un nivel ridicat de zgomot de fond. Este important să stăpânești și să ajustezi funcțiile aparatului înainte de efectuarea pozelor pentru a te asigura că obții calitatea dorită.

Setarea incorectă a focalizării 

Dacă folosești opțiunea auto-focus și lași camera să aleagă strategia de focalizare, este foarte probabil să obții, de exemplu, fotografii în care subiectul este în afara zonei de focus. Folosirea modulului automat al camerei îți răpește posibilitatea de a controla, din punct de vedere creativ, fotografiile. 

Opțiunea auto-focus folosește niște algoritmi care, prin evaluarea unor factori ca luminozitatea, contrastul și gradul de mișcare a subiectului, stabilesc zona de focalizare. Erorile de focalizare sunt dificil sau chiar imposibil de remediat după ce faci poza, de aceea este important ca focalizarea să fie setată corect de la început. Înainte de a face poza, asigură-te că punctul de focalizare este fixat pe partea de imagine care vrei să iasă în evidență.

Procesarea exagerată a fotografiilor 

Mulți fotografi începători aplică o procesare exagerată fotografiilor pe care le fac, adăugând prea multă saturație, de exemplu. Această procesare exagerată are ca rezultat fotografii nerealiste. O altă greșeală este folosirea extremă a procesării HDR care lasă fotografia fără umbrele și luminile care îi pot conferi originalitate. În loc să mărești gradul de saturație, caută imagini dominate de culori naturale și puternice sau imagini în care subiectul este înconjurat de tonuri “silențioase”.

Minimizarea importanței luminii 

Cu atât de multe funcții care facilitează ajustarea pozelor după ce au fost făcute, unii fotografi începători tind să minimizeze importanța luminii în imaginile pe care vor să le imortalizeze. O lumină potrivită determină diferența între o fotografie bună și una mai puțin bună. Lumina potrivită depinde de subiect și de ceea ce vrei să transmiți prin acea fotografie. O definiție a acestui termen poate fi cantitatea, calitatea și culoarea luminii de care ai nevoie pentru a realiza o fotografie exact așa cum îți dorești. 

Ca fotograf începător, e bine să știi că lumina naturală (lumina soarelui, de exemplu) se schimbă în diferite momente ale zilei. Dacă lumina de la răsărit și apus este una difuză, fără contraste puternice și umbre discrete, la amiază lumina este puternică, are contraste pronunțate și umbre bine conturate. Culoarea luminii este un alt element pe care îl poți folosi cu succes pentru a obține fotografii reușite. Când sunt expuse la temperaturi ridicate, luminile devin culori reci cu nuanțe albăstrui, în timp ce expunerea la temperaturi mai reduse creează culori calde caracterizate de nuanțe portocalii sau gălbui. Importanța luminii în arta fotografică este un capitol extins pe care îți recomandăm să îl parcurgi temeinic atât prin studiu, cât mai ales prin experimentare și exersare.

Omiterea modificării setărilor folosite anterior 

De multe ori, fotografii începători uită să schimbe setările aparatului atunci când trec de la un tip de poză la altul. Dacă fotografiezi, de exemplu, un peisaj și apoi treci la o fotografie de produs, poți avea neplăcuta surpriză ca atunci când descarci cea de-a doua poză în laptop pentru post-procesare să constați că ieșit total aiurea. Ca să eviți să muncești degeaba, verifică întotdeauna că ai setat funcții ca viteza declanșatorului, modul de focalizare (manuală, automată, semi-automată), nivelul ISO, în concordanță cu tipul de fotografie, cu subiectul acesteia și cu perspectiva pe care vrei să o transmiți.

Deținerea unui aparat performant pe care nu înveți să îl folosești 

Dacă ai un aparat care știe să facă o mulțime de lucruri interesante, însă nu îl scoți din modul auto și nu experimentezi cu diversele sale funcții, ratezi șansa de a face fotografii extraordinare. Dacă înveți la ce folosesc apertura, ISO-ul, obturatorul și celelalte vei avea mai mult control asupra imaginilor pe care le fotografiezi. 

După ce stăpânești noțiunile de bază, poți învăța lucruri mai avansate cum ar fi timpul de expunere și impactul HDR-ului. Să înveți să folosești aparatul pe care îl deții înseamnă să descoperi numeroasele posibilități oferite de arta fotografică.

Utilizarea aparatului doar în poziție orizontală 

Cei mai mulți fotografi începători folosesc aparatul doar în poziție orizontală (modul “landscape”). Există subiecte care fotografiate în plan vertical oferă o perspectivă mai complexă sau o imagine mai clară, de aceea îți recomandăm să testezi această orientare la următoarea poză.

Absența unui back-up 

În cazul în care ai o problemă cu hard drive-ul pe care stochezi pozele, poți pierde luni de muncă și fotografii foarte reușite. Dacă ai clienți care așteaptă acele poze, riști să strici relația cu aceștia și pe viitor să îți fie greu să găsești alți clienți. Nu doar atât, dar uneori nu vei mai avea șansa să recreezi condițiile care ți-au oferit anumite poze dacă, de exemplu, nu mai “prinzi” același tip de lumină pentru un anumit peisaj inedit. 

Din moment ce stocarea în Cloud și pe hard drivere externe au devenit accesibile din punct de vedere financiar, este musai să faci un astfel de back up pentru fotografiile tale. Mulți fotografi amatori au avut de suferit de pe urma unor astfel de defecțiuni tehnice și au învățat, pe propria piele, o lecție dureroasă.

Necurățarea senzorului camerei 

Fotografilor amatori le este uneori greu să își dea seama când senzorul trebuie curățat înainte de a mai face alte poze. Din fericire există o modalitate simplă prin care poți verifica acest lucru: îndreaptă aparatul spre un colț curat de pe un perete. Apoi activează ISO-ul și micșorează apertura. Fă o fotografie. Pentru că apertura nu este deschisă la maxim vei putea să depistezi imediat dacă există praf depus pe senzor. 

Pentru curățarea acestuia, folosește în primă instanță resursele existente pe internet sau cere sfatul unor fotografi profesioniști. În cazul în care crezi că nu vei reuși să cureți tu însuți senzorul, chiar și după ce ai apelat la aceste surse, du aparatul la un atelier foto specializat, însă fii pregătit ca operațiunea să dureze și, evident, să coste (mai mult).

Explorarea incorectă a compoziției 

Când începi să fotografiezi, poate fi dificil să realizezi fotografii atractive. Dar pe măsură ce înveți, experimentezi, greșești și exersezi, devine mai ușor să obții compoziții reușite care conduc la fotografii pe care le vor aprecia și alții. 

Din fericire, există câteva reguli care te pot ajuta să gestionezi și să aranjezi elementele în cadru. Regula treimilor, probabil cea mai cunoscută regulă a compoziției fotografice spune că trebuie să împarți cadrul pe care vrei să îl fotografiezi în 3 linii orizontale și 3 linii verticale, obținând astfel 9 părți. Poți face acest lucru cu ajutorul imaginației, al obiectivului sau al ecranului LCD pe care îl folosești pentru a încadra imaginea pe care urmează să o fotografiezi. Teoria spune că dacă poziționezi subiectul la intersecția sau de-a lungul liniilor astfel obținute fotografia ta devine echilibrată și permite celui care o privește să interacționeze cu ea într-un mod natural. 

O compoziție reușită stă și în capacitatea de a vedea linii, forme, perspective, simetrii sau texturi. Această capacitate se poate forma, la fel ca orice altă competență.

Lipsa echilibrului între elementele compoziționale

În orice cadru pe care vrei să îl fotografiezi, elementele trebuie echilibrate din două puncte de vedere: compozițional și cromatic. Din punct de vedere compozițional, unii fotografi începători greșesc neaplicând corect regula treimilor. În acest fel se aleg cu cadre lipsite de echilibru: unele elemente “cântăresc” mai greu în unele părți ale cadrului, în timp ce restul elementelor creează o senzație de gol, de spațiu prea aerisit în celelalte părți. De aceea este important să te asiguri că în compoziția ta elementele sunt repartizate în mod echilibrat pentru a evita să “aglomereze” privirea sau să dezamăgească privitorul prin porțiuni lipsite de suficiente elemente, fie ele și secundare. 

Și din punct de vedere cromatic fotografia ta trebuie să fie echilibrată. E bine să știi că prezența multor culori contrastante pot obosi privirea și, implicit, pot determina privitorii să renunțe să îți mai parcurgă fotografiile. De asemenea, culori intense cum ar fi roșu trebuie folosite cu moderație în cadru (cel mult două elemente) pentru că altfel privirea se va concentra pe această culoare și va obosi în scurt timp. În schimb, includerea în cadru a unor tonuri care să se completeze unele pe altele creează un echilibru cromatic care va oferi pozelor tale armonie și originalitate.

Lipsa clarității subiectului 

Subiectul unei poze reprezintă elemental principal, tema, sau “sufletul” acesteia. De claritatea subiectului depinde dacă privitorii vor înțelege mesajul pe care vrei să îl transmiți prin poza realizată. Chiar dacă pentru tine este clar ce ai fotografiat, dacă ceilalți nu înțeleg ce reprezintă, este puțin probabil ca pozele să se bucure de apreciere. 

Mulți fotografi începători se “îndrăgostesc” de peisaje. Acestea sunt alegeri foarte inspirate mai ales când te afli la început. Însă și în peisaje, oricât de plăcute privirii ar fi, trebuie să identifici și să surprinzi subiectul. Printre subiectele clasice pe care le poți aborda în fotografiile tale se numără portretele, prim-planurile, fotografia de eveniment, momentele inedite, fotografia de produs sau, după cum menționam mai sus, peisajele. 

Pentru a te asigura că subiectul tău este clar evidențiat în poză poți să urmezi cel puțin pașii de mai jos: 

  • aplică corect regula treimilor. Imaginea pe care o fotografiezi, chiar și un peisaj splendid, are nevoie de un punct de focus. Acest “focus point” va capta atenția privitorului. Poți concentra întreaga fotografie în jurul unei bărci, a unui copac, a oricărui obiect care va oferi fotografiei echilibrul de care are nevoie pentru a transmite mesajul său; 
  • schimbă, ori de câte ori este posibil, perspectiva și unghiul. Uneori nu este de ajuns să fotografiezi stând în picioare, este nevoie să te cațeri, să te așezi pe pământ sau să fotografiezi de jos în sus pentru a surprinde, pe lângă punctul de focus și fundalul cel mai potrivit pentru acesta.

Acestea sunt cele mai mari greșeli făcute de fotografii începători, greșeli pe care le poți evita (dar și din care poți învăța) punând în aplicare recomandările de mai sus. 

Fie că ești la început de drum în arta fotografică, fie că ai trecut deja la un nivel avansat, Deladi.ro este platforma care îți pune la dispoziție consultanță pentru a-ți îmbunătăți tehnica și pentru a-ți forma sau educa toate competențele care împreună definesc ceea ce numim “ochiul artistic”. Pe Deladi.ro găsești fotografi profesioniști care îți vor oferi cursuri 1 la 1 fie că abia ai pășit în lumea fotografiei, fie că ai nevoie de sprijin la proiectele speciale, avansate de “shooting”. Colaboratorii noștri sunt profesioniști al căror profil poate fi vizualizat în mod transparent pe site. Un avantaj absolut al platformei noastre este acela că sesiunile nu sunt preînregistrate, ci “live”, iar sfaturile și recomandările pe care le primești sunt personalizate. În aceste sesiuni vei primi informații și despre editarea post procesare a fotografiilor și a videoclipurilor.

Nu uita să te distrezi și să fii creativ! 

De multe ori fotografii începători devin atât de absorbiți de partea tehnică a artei fotografice încât uită să se bucure de partea creativă a acestei călătorii. Nu este cazul să devii prea preocupat de detalii care nu sunt relevante pentru tine în etapa în care te afli și nici nu trebuie să tratezi totul ca pe un examen continuu. 

“Goana” după perfecțiune te poate face să pierzi toată plăcerea oferită de o fotografie reușită, făcută cu mâinile și ochii tăi. Această recomandare nu înseamnă că nu trebuie să înveți, să experimentezi și să exersezi. Înseamnă doar că vei fi din ce în ce mai priceput în arta fotografiei cu cât îți va plăcea mai mult ceea ce faci. În ceea ce privește greșelile, ca în toate domeniile, acestea sunt folositoare pentru că mereu poți învăța din ele. Despre aceste greșeli ne-a vorbit Melinda Mandici, fotograf profesionist:

“Care sunt greșelile pe care un fotograf le poate face? Toate. Chiar dacă sună ironic, este părerea mea că nu e chiar așa rău să faci greșeli. Graba poate fi o greșeală pentru tine, dă-ți timp să treci prin experiențe, să testezi diferite tipuri de fotografii. 

Să nu profiți de imensitatea de informații din online, este după parerea mea cea mai mare greșeală. Căutaţi informaţiile pe internet, nu căutați calea scurtă având așteptarea că dacă întrebați pe cineva vă va da un răspuns scurt și revelator.

Cel mai sănătos e să fii critic cu tine, să îți stabilești ținte,  dar corecte față de tine, nivelul tău, să fii pragmatic și deschis la păreri diferite de a ta, arta fotografiei e subiectivă și trebuie sa ne asumăm asta.

Fii recunoscător pentru talentul tău, pentru darul de a vedea lumea în jurul tău dintr-o perspectivă personală, intimă pe care alții o vor admira daca o expui cu suflet. Lucrurile trebuie luate asa cum sunt, trăite și simțite.

Să nu renunți niciodată să evoluezi, să nu crezi ca vreodată că știi destul, și sa fii pasionat în a învăța lucruri noi.

Fotografia vine din suflet, orice ramură a ei te atrage, ea va veni din suflet. Inspirația vine de unde nu te aștepți , dar trebuie să o cultivi, să o îngrijești și să o întreții cu studiu, experimentări și dragoste. Tehnica o înveți, teoria are rolul ei, mai ales în fotografie, să o subestimezi va fi o greșeală, regulile sau tehniciile te vor ajuta să îți găsești drumul, asta nu înseamnă că nu le poți adapta imaginației tale. Inspiră-te din viața ta, din arta altora, din dramele tale, din internet și nu te lăsa descurajat!”

Distribuie
Comentarii

0

Abonează-te

Te-ar mai putea interesa

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas
Din Culise
30 Apr. 2023

Branding nu înseamnă doar LOGO - cu Moroz Tamas

Vestibulum non ipsum eu ipsum ultricies varius non nec est. Curabitur scelerisque urna at lacus suscipit, id ullamcorper augue blandit. In dolor nisl, egestas ...

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?
Informații utile
24 Feb. 2021

Executări silite și evacuări pe clauze abuzive, ce poți face?

Instabilitatea financiară afectează în fiecare an mii de români, iar această instabilitate duce uneori la imposibilitatea de a achita (la timp) ratele bancare ...

4
Prima dată la psiholog? La ce să te aștepți
Informații utile
23 Mar. 2021

Prima dată la psiholog? La ce să te aștepți

Prima vizită la psiholog poate să îți provoace anxietate și nimeni nu e prea încântat să facă acest pas. Trebuie să discuți despre problemele care te frământă ...

5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri
Sfaturi și idei
1 Mar. 2021

5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri

Am pregătit 5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri care nu știu cum să-și înceapă prima lor afacere.  Să pornești o afacere de la zero nu este ușor, dar cu ...

0Comentarii