Prima vizită la psiholog poate să îți provoace anxietate și nimeni nu e prea încântat să facă acest pas. Trebuie să discuți despre problemele care te frământă și să dezvălui unui străin detalii mai mult sau mai puțin intime despre familia ta, despre relațiile tale și despre tot ce definește viața ta. Pentru a te ajuta să treci cu bine prin acest demers, îți oferim în acest articol informații despre ce presupune și cum să te pregătești pentru prima ta vizită la psiholog.
Documentează-te înainte de a alege un psiholog
În ziua de astăzi există mulți psihologi care oferă consiliere atât față în față, cât și în ședințe online. De aceea poate fi dificil să alegi psihologul care te va ajuta să găsești soluția la problemele tale și care să îți ofere confortul emoțional de care ai nevoie pentru a parcurge acest proces.
Pentru ca alegerea să fie mai ușoară, este recomandat să cauți informații despre psihologul cu care intenționezi să colaborezi. Informații ca instituția de studii absolvită, specializările urmate, de când oferă consiliere, acreditări sau certificări obținute de la instituții specializate sunt câteva dintre datele pe care ar trebui să le poți obține de pe internet. Dacă nu găsești aceste informații online, le poți solicita când discuți telefonic cu psihologul. Iar dacă acesta sau aceasta refuză să ți le ofere, treci la următorul candidat de pe listă. Puțină documentare îți poate oferi o minimă garanție că vei fi pe mâini bune odată începute sesiunile de consiliere.
Mergi la psiholog atunci când te simți pregătit
Potrivit lui Josh Klapow, psiholog clinician și gazdă a “The Web Radio Show”, să discuți cu un psiholog este o experiență unică. “Este o perioadă în care ești vulnerabil, expresiv, în care explorezi dificultățile pe care le simți în interiorul tău și confrunți genul de probleme pe care mulți dintre noi nu le discutăm cu nimeni. Totul alături de un profesionist instruit să te călăuzească. Dacă suferi, trebuie să discuți cu un psiholog. Ar putea să îți schimbe viața.”
Nu trage concluzii pripite, însă ai încredere în ceea ce îți spune intuiția
Uneori ne lăsăm copleșiți de prima impresie. Când intri pentru prima data în cabinetul unui psiholog, vei vrea să vezi cum te simți în acel mediu. Este unul primitor, confortabil? Cum îți vorbește psihologul – ca un partener care vrea să te ajute sau ca un expert care are toate răspunsurile? Ce fel de relație dezvolți cu psihologul după primele minute? Acesta (aceasta) are un ton profesionist și prietenos? Sau este rece și distant?
Psihologii numesc acest proces stabilirea modului de relaționare și o relaționare pozitivă cu psihologul este necesară pentru ca împreună să aveți rezultate benefice pentru tine. În cele din urmă va trebui să ai încredere în ceea ce îți spune intuiția despre psiholog. Dar acordă-i o șansă înainte de a decide dacă vei continua sau nu să lucrezi cu el.
Iată ce ne spune psihologul doctor Oana Ghimbuluț legat de prima întâlnire cu psihologul: “echipează-te cu o fărâmă de scepticism, fii pe alocuri critic. Așteaptă-te ca întâlnirea să fie apăsătoare pentru că vorbești despre problemele tale și, totuși, confortabilă pentru că e acolo cineva care te ascultă fără să judece. Așteaptă-te să fie începutul unui proces anevoios de schimbare, și nu o rutină de 7 pași. Așteaptă-te să nu îți placă și, totuși, să ai senzația că e fix ceea ce lipsea din viața ta. Iar dacă psihologul te privește cu căldură și te asigură că toate problemele tale se vor rezolva...FUGI! Fugi mâncând pământul pentru că nu ești în fața unui profesionist."
Dacă ai emoții, manifestă-le
Este firesc să ai emoții înainte de prima ta întâlnire cu psihologul, el oferă consiliere în viața de zi cu zi, tu nu. Dacă îți este greu să îți găsești cuvintele, spune-i asta psihologului. Ține minte, te afli într-un mediu sigur și psihologul nu te va judeca pentru ceea ce simți. Exprimarea stării tale emoționale încă de la prima întălnire te va ajuta să “spargi gheața” și îi va oferi psihologului ocazia de a vedea unde te afli, din punctul de vedere al emoțiilor. Dacă te vei strădui să îți ascunzi nervozitatea, este posibil să fii atât de concentrat pe acest aspect încât să îți fie greu să vorbești despre lucrurile care contează pentru tine și pentru care ai venit, de fapt, la psiholog. Acest lucru este valabil pentru orice ai simți în timpul primei ședințe – furie, tristețe, singurătate sau orice altceva. Spune-i psihologului ce simți, acest lucru te va ajuta.

Ce se va întâmpla la prima întâlnire cu psihologul
Prima ședință va fi diferită de cele care vor urma. Prima întâlnire este un moment în care tu și psihologul faceți cunoștință unul cu altul și începeți să vă faceți o idee despre cum să lucrați în continuare. Tot în timpul acestei prime ședințe psihologul va aduna informații despre tine. Te va întreba, de exemplu, ce anume te-a adus în cabinetul său, ce crezi că nu este în regulă cu viața ta, dacă ai mai urmat vreodată o terapie și îți va adresa întrebări despre copilărie, educație, familie, job, relații (cu familia, prietenii, de dragoste) și altele similare.
Toate aceste întrebări sunt esențiale pentru ca psihologul să înțeleagă circumstanțele care te-au adus la el sau ea. Când terapeutul are toate răspunsurile de care are nevoie, poate stabili cu tine un plan de acțiune și de tratament. Este foarte important să înțelegi că rezultatul ședințelor și al tratamentului vor fi cele dorite doar dacă între tine și psiholog există o colaborare pozitivă.
Este foarte posibil ca la finalul primei întâlniri psihologul să aibă deja creionate obiectivele ședințelor viitoare și să ți le prezinte astfel încât fiecare dintre voi să știe la ce veți lucra în continuare.
Unii psihologi iau notițe în timp ce discută cu pacienții lor, alții întreabă daca pot înregistra audio sesiunile (pentru că unii psihologi consideră că luatul notițelor poate distrage atenția pacientului). Iar alți terapeuți își trec notițele în agendă după încheierea sesiunii. Dacă te deranjează faptul că psihologul ia notițe, spune-i, astfel încât să găsiți o soluție de a reține cele discutate ori constatate în timpul ședinței, care să fie potrivită pentru amândoi. Așa cum am menționat, psihologul nu este acolo să te judece și înțelege dacă îți va fi dificil să vorbești despre aspecte jenante ori dureroase pentru tine. Este posibil ca după prima întâlnire cu psihologul să te simți epuizat din punct de vedere emoțional. Să nu fii surprins dacă se întâmplă asta. Ai grijă să nu te judeci aspru după această primă ședință. Pe măsură ce relația dintre tine și psiholog evoluează, se creează un raport de încredere și cooperare între voi.
În unele situații, psihologii abordează încă de la prima întâlnire două subiecte importante: durata tratamentului și metodele terapeutice care vor fi folosite. În funcție de problemele cu care te confrunți, consilierea poate dura câteva ședințe, câteva săptămâni sau chiar câțiva ani. Deși vei vrea să știi de cât timp va fi nevoie ca “să te simți mai bine”, nu există un răspuns universal valabil.
În ceea ce privește metodele terapeutice, psihologii sunt instruiți în folosirea mai multor tehnici care te pot ajuta să faci față problemelor psihologice cu care te confrunți. Identificarea tehnicii sau a combinațiilor de tehnici pe care le va folosi psihologul îți poate spune mai multe despre ce se va întâmpla în cadrul sesiunilor de consiliere. Cel mai des întâlnite metode (tehnici) sunt:
- metoda cognitivă sau cognitiv-comportamentală: se concentrează pe stabilirea de conexiuni între gânduri, comportamente și sentimente;
- tehnica existențială: focusul este pe tine (liber arbitru, auto-determinare) și nu pe simptome;
- terapia Gestalt: o abordare psiho-terapeutică creată de Fritz Perls (1893-1970) care se bazează pe experiența “aici și acum” a pacientului;
- tehnica psiho-analitică sau psiho-dinamică: pune accent pe identificarea și gestionarea unor sentimente dureroase din inconștient (procese care au loc în minte în mod automat: procese, amintiri, motivații).
Sesiunile ulterioare primei întâlniri cu psihologul vor fi mult mai concentrate pe componenta terapeutică. În a doua ședință, de exemplu, este posibil să explorezi un anumit simptom, problemă sau traumă din trecut, menționate la prima vizită.
Ce întrebări să îi adresezi psihologului
Înainte de finalul primei ședințe, psihologul va dori să știe dacă ai întrebări. Poți folosi această ocazie pentru a-i adresa orice întrebări care te vor ajuta să te simți mai confortabil în timpul întâlnirilor voastre: ce urmează să se întâmple în timpul sesiunilor, cum asigură psihologul confidențialitatea discuțiilor voastre, etc.
Setează-ți așteptări potrivite de la ședințele cu psihologul tău
Ședințele cu psihologul îți oferă posibilitatea de a-ți manifesta vulnerabilitatea într-un spațiu în care ești protejat. Îți poți găsi curajul să spui lucruri pe care altfel îți este greu să le admiți chiar și față de tine însăți. Este posibil să faci conexiuni între idei și gânduri care îți vor permite să înțelegi problemele cu care te confrunți. Te vei auzi spunând lucruri pe care nici nu știai că le porți cu tine. Dacă vrei ca psihologul să îți spună ce e de făcut cu tot ceea ce ți se întâmplă sau cu ceea ce simți, vei fi dezamăgit. Psihologul este un consultant, nu cel care rezolvă în mod magic orice probleme.
Potrivit lui Nicole Richardson, consilier licențiat și terapeut specializat în consilierea familiilor, “este posibil ca psihologii să te ajute să îți dai seama cum să gestionezi lucrurile, însă ei nu îți pot spune cum să îți trăiești viața”. În unele situații vei putea să îți dai seama de reacțiile psihologului la ceea ce spui, uneori s-ar putea chiar să facă un comentariu la cele auzite. Însă nu îți va spune lucruri care să te încurajeze să faci un anumit lucru, ci va rămâne neutru în discuțiile cu tine, pentru tine. Psihologul ascultă și respectă ceea ce spui, aceasta este întreaga sa putere, una care îți poate fi de un imens ajutor în călătoria personală de schimbare a acelor lucruri pe care le vrei schimbate.
Este important să te simți confortabil în prezența psihologului pe care l-ai ales
Cel mai important aspect al terapiei psihologice este să simți că poți avea încredere în psihologul tău și că te tratează cu amabilitate și respect. Dacă nu te simți conectat și sprijinit de psihologul tău, este puțin probabil să obții rezultate din colaborarea cu acesta. Este ceva firesc să te simți puțin ciudat la prima ședință, un psiholog bun îți va susține determinarea de a continua procesul și va ști să îți creeze sentimentul că ești mai vizibil, mai ascultat, mai înțeles.
Fii conștient că vei avea de lucru în afara ședințelor
Când începi să mergi în mod regulat la psiholog, trebuie să fii pregătită să lucrezi și în afara orelor de terapie. Majoritatea oamenilor se așteaptă să rezolve cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă în timpul discuțiilor cu psihologul. De multe ori însă vei avea și “temă pentru acasă”. Uneori această temă poate fi una de natură academică (să citești, de exemplu, două capitole despre tehnicile de gestionare a anxietății), alteori pot fi sarcini inconfortabile (să te privești timp de 15 minute în oglindă). Este important să faci aceste “teme”. Sănătatea emoțională are nevoie de timp pentru a se îmbunătăți și răbdarea este factorul cheie atunci când lucrezi asupra anumitor probleme. E bine să știi că uneori ți se va părea că progresezi foarte puțin și că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus. Terapia în orice formă a ei poate scoate la iveală nenumărate dificultăți și trebuie timp și muncă pentru a le descurca, pentru a le exprima și pentru a le gestiona într-un mod pozitiv.
După prima întâlnire cu psihologul
Uneori te vei simți mai rău înainte de a te simți mai bine. Acesta este poate lucrul cel mai înfricoșător, dar și cel mai important pe care trebuie să îl știi despre consilierea psihologică. Vei construi ceva extrem de benefic pentru tine, însă acest lucru se va întâmpla în timp.
Pe măsură ce vei merge la mai multe ședințe vei avea mai puține conflicte interioare și mai multă încredere în tine. Vizitele la psiholog te vor înarma cu soluții care te vor ajuta pe tot parcursul vieții, însă ele nu sunt o rezolvare instantanee a tuturor problemelor tale. Următoarele vizite la psiholog te pot surprinde mai mult decât prima. Poți constata că vei vorbi mai mult decât cu oricare dintre apropiații tăi. Sau, din contră, că vei fi extrem de tăcută. Indiferent de cum vei reacționa în timpul vizitelor la psiholog, acesta este acolo să te sprijine pentru ca tu să afli ce anume te ajută să dai glas lucrurilor care te frământă. Atâta timp cât continui terapia, vei ajunge în cele din urmă în punctul în care îți va fi mai ușor să vorbești despre tine.

Avantajele ședințelor online de consiliere psihologică
Pentru ședințele de terapie poți alege să discuți cu psihologul față în față, la cabinetul său ori să alegi varianta sesiunilor online, virtuale. Există numeroase platforme care conectează psihologi profesioniști cu pacienți, care grație tehnologiei pot primi ajutor din confortul propriei locuințe.
Varianta ședințelor online elimină timpul și efortul de a te deplasa la cabinetul psihologului. În plus, sunt o mulțime de detalii care te pot face să te simți inconfortabil când mergi fizic la cabinetul unui psiholog și peste care nu poți trece indiferent de cât s-ar strădui terapeutul să te facă să te simți în largul tău.
E bine să știi că acordarea de consiliere psihologică online se supune acelorași reguli ca și cea față în față, așadar confidențialitatea discuțiilor tale cu psihologul este asigurată. În plus, mai multe studii au demonstrat că ședințele de consiliere online au rezultate net pozitive. Astfel, un studiu semnificativ la care au participat 100.000 de veterani, beneficiari ai serviciilor de medicină virtuală (Telehealth), a arătat o scădere cu 24% a internărilor din cauze psihologice și o reducere a numărului de zile de spitalizare a celor care au trebuit să se interneze din aceste cauze.
Un rezumat efectuat pe 12 studii de specialitate publicat de “Biblioteca Națională de Medicină” a concluzionat că oferirea de ajutor online pentru sănătatea emoțională este un tratament eficient împotriva depresiei.
Deladi.ro îți oferă servicii de consiliere psihologică online pe care le poți accesa indiferent de locul în care te afli. Colaboratorii noștri sunt profesioniști cu experiență și vastă expertiză profesională care te vor ajuta în călătoria spre soluționarea problemelor cu care te confrunți și înțelegerea frământărilor care îți afectează viața. Pe Deladi.ro totul se desfășoară transparent, profilul psihologilor conținând informații care te ajută să faci cea mai potrivită alegere pentru tine.
Concluzie
Să mergi la psiholog este o decizie dificilă. Poate modul în care ai fost crescută, felul în care crezi că te-ar percepe ceilalți sau teama de a fi judecat sunt toate obstacole în calea acestui demers. Însă e important să știi că această decizie îți poate schimba, ireversibil, viața în bine. Te poate ajuta să te simți împlinit, să înțelegi mai bine circumstanțele care te-au adus într-o anumită situație, să faci “pace” cu trecutul și cu suferințele aduse de acesta, să ai încredere în tine, în tot ceea ce poți realiza. Și trebuie să ții minte că psihologul este acolo să te sprijine, să te ajute, nu să te judece.
Așa cum ne-a spus psihologul doctor Oana Ghimbuluț, “psihologul e acolo să te asculte, să te înțeleagă, să traducă în scheme și modele teoretice problema ta pentru a-ți propune strategii de rezolvare. E acolo să evalueze acurat simptomele tale, să te ajute să identifici resursele pe care tu le ai. El dă un nume problemei și te sprijină să o înțelegi la nivel emoțional, cognitiv și comportamental. Dar absolut tot ce îți recomandă se bazează pe ceea ce tu îl lași să știe.”
Te-ar mai putea interesa
Vestibulum non ipsum eu ipsum ultricies varius non nec est. Curabitur scelerisque urna at lacus suscipit, id ullamcorper augue blandit. In dolor nisl, egestas ...
Instabilitatea financiară afectează în fiecare an mii de români, iar această instabilitate duce uneori la imposibilitatea de a achita (la timp) ratele bancare ...
Când învățăm ceva nou, greșelile sunt inevitabile, iar arta fotografică nu face excepție de la această regulă. Din fericire, de cele mai multe ori greșelile ne...
Am pregătit 5 idei de afaceri pentru tinerii fermieri care nu știu cum să-și înceapă prima lor afacere. Să pornești o afacere de la zero nu este ușor, dar cu ...
4Comentarii
testing
test5
test3
test2
4